was successfully added to your cart.
Sin categoríaTOTGLOBO

TOTGLOBO TRAU LA LLENGUA

By marzo 28, 2018 No Comments

L’Humorista Eugeni Alemany ens ha visitat en el rodatge a Bocairent d’un capítol del seu nou programa

També hem estat presents en el magazín Al Ras, de la nova ràdio autonòmica

Els vols en globus sempre ens regalen una experiència diferent i amb l’última visita que hem rebut hem viscut una jornada molt singular. Eugeni Alemany està al capdavant del programa Trau la llengua que s’emetrà pròximament en el nou canal autonòmic  À Punt. Recorren les comarques valencianes acostant-nos les expressions típiques i les particularitats lingüístiques de cada zona. Bocairent, de la mà de Totglobo, ha sigut la destinació elegida per conèixer una mica més, amb un viatge en globus, els parlars de la Mariola.

TOTGLOBO-TRAU-LA-LLENGUA

El nostre vocabulari

Com en cada ofici, el nostre també té les seues paraules específiques. Algunes les  podem identificar més intuïtivament, com el cremador. D’altres, però, necessiten una mica més d’explicació. Què ès el paracaigudes? Doncs la primera cosa que ens vindria al cap és l’equipament que s’utilitza quan saltes d’un avió o helicòpter per poder descendir lentament.  Al globus, en canvi, el paracaigudes és un sistema que permet obrir la part de dalt de la vela, perquè isca a poc a poc l’aire i poder fer un descens controlat.

Heu llegit vela, sí, que és la manera com ens referim a l’envoltori que omplim, primer, d’aire gelat, per a, posteriorment, calfar-lo amb els cremadors i fer que tota l’aeronau s’eleve. El combustible que utilitzem és el propà, i les eines que ens permeten saber l’altitud a què estem i la velocitat d’ascens són l’altímetre i el variòmetre, que tenim en format digital.

...desde otro punto de vista...

…des d’un altre punt de vista…

La nostra parla

Bocairent i la Mariola són una zona amb una parla valenciana molt rica. La serra està plena d’herbes medicinals; ens agrada fer-nos un timonet i collir pebrassos mai esclata-sangs ni bolets  en la tardor. Un dels nostres plats més característiques són les bajoques farcides que és com, amb un regat lèxic, ens referim als pebres rojos però, això sí, sols quan els cuinem amb l’arròs en el seu interior.

El vol

Amb Eugeni i el seu equip hem fet un vol en globus en unes molt bones condicions meteorològiques.  Hem eixit de Beneixama i desprès d’aproximadament  una hora de vol i haver pujat a 500 metres d’alaçada el vent ens ha portat a la Ribera del Vinalopó, on hem aterrat.

Després, hem completat l’experiència amb un esmorzar típic, que també té les seues paraules característiques. El bocata de blanc i negre no pot faltar així com tampoc  la tapa de sèpia i fetge i el platet de traca ( cacau i tramús) per anar obrint apetit…

Per finalitzar, hem entregart a Eugeni el seu diploma de baptisme aerostàtic regant el moment amb una copeta d’herberet, beguda típica de la zona elaborada amb una selecció d’herbes aromàtiques de la Mariola.

paseo-en-globo

També a la ràdio

Totglobo també ha estat present en la ràdio d’À Punt, la nova emissora autonòmica. En el programa Al Ras, presentat per Jéssica Crespo, ens han recomanat com una de les activitats més interessants del nostre territori.

Ja sabeu, si voleu gaudir d’un inoblidable passeig pels núvols, sobrevolant el Parc de la Mariola, veniu a Bocairent!


Leave a Reply